2018

19

Dec

Rico (Ricardo McDougal)

Wie:

Opgezwolle

Bekend van:

Rap / Hiphop

Genre:

Martin Kuiper

Interviewer:
Delen

Over Rico

Rapper Rico maakte naam met de hiphop-formatie Opgezwolle en is met rapper Sticks en beatcreater Delic verantwoordelijk voor de klassieke albums Spuugdingen Op De Mic (2001), Vloeistof (2003) en het meesterwerk Eigen Wereld (2006). 

Na het uiteenvallen van Opgezwolle bracht Rico twee solo albums uit en was hij onderdeel van de Zwolse formatie Fakkelbrigade. In 2017 verscheen IZM, een album met Sticks en beatcreator Kubus. Ook is Rico te horen op de hit Zandloper van Typhoon.

Voor deze avond zijn geinterviewd:

Zoals op elke Behind the Music kwam een aantal belangrijke personen uit het leven van de hoofdgast aan het woord. In het geval van Rico waren dat:  

Sticks

Ontmoette Rico in de jaren negentig en hebben jaren samen geschaafd aan teksten en flow. Samen met Delic stuwden ze Opgezwolle naar grote hoogte; werkt al meer dan 20 jaar samen met Rico.

Typhoon

Jarenlang ‘het kleine broertje’ van Rico en Sticks. Groeide in de slipstream van hen uit tot een succesvolle artiest. Heeft veel geleerd van Rico en Sticks en was van dichtbij betrokken bij de opkomst en het grote succes van Opgezwolle.

Nienke van der Ploeg

Theatermaakster en vriendin van Rico. Ze hebben al enkele jaren een relatie. Samen hebben ze twee kinderen. Nienke is de steun en toeverlaat van Rico.

Paul van ’t Veer

Programmeur van Hedon en in de jaren negentig organisator van beroemde hiphop-feesten B-Boy Breakdown, waar Rico en Sticks elkaar ontmoetten en hun eerste raps lieten horen. Tevens de eerste manager van Opgezwolle.