Delen

HENNY VRIENTEN – IN ZIJN EIGEN WOORDEN te zien op Music Film Festival

Unieke interview-film als eerbetoon aan overleden Doe Maar legende

Op zaterdag 3 september draait op het Music Film Festival in Tilburg een uniek eerbetoon aan Henny Vrienten: HENNY VRIENTEN – IN ZIJN EIGEN WOORDEN. Bezoekers zien en horen de Doe Maar legende vertellen over zijn leven, muziek, successen en muzikale vriendschappen. Openhartig, eerlijk en ontspannen zoals Vrienten niet vaak in de media te zien is geweest. “Ik was een meester in het maskeren van mijn gevoelens.” Interviewer Martin Kuiper sprak Vrienten sinds 2006 voor het YouTube video interview platform FaceCulture in totaal ruim drie uur en van deze interviews is een anderhalf uur durende interview-film gemaakt. Henny: “Doe Maar is eigenlijk een rare dissonant in mijn leven geweest.”

Koop tickets: https://cinecitta.nl/movies/music-film-festival-henny-vrienten-in-zijn-eigen-woorden/

De familie van Henny Vrienten waardeert het eerbetoon en heeft Kuiper goedkeuring gegeven voor HENNY VRIENTEN – IN ZIJN EIGEN WOORDEN. Het idee voor de interview-film ontstond toen documentaire regisseur Kuiper na het overlijden van Vrienten eind april enkele interviews met de bassist en songwriter terugkeek. “Heel veel van deze gesprekken zijn nog niet gepubliceerd. Henny vertelde over zijn korte tijd in het seminarie, de band met zijn vader en de aanloop naar Doe Maar. Allemaal onderwerpen die niet bij het grote publiek bekend zijn.” Natuurlijk ontbreekt Doe Maar niet in de interview-film. “Maar hoe Henny daarover praat, is erg verfrissend en beschouwend. Hij speelt zelfs een fragment van een idee voor een nummer dat nooit is uitgebracht. Ik denk dat kijkers een mooi inkijkje krijgen in de mens en muzikant Henny Vrienten.”  

Met het overlijden van Henny Vrienten (1948, Hilvarenbeek) verloor Nederland een muzikale grootheid. Het Doe Maar icoon, opgegroeid in Tilburg, tekende met hits als Sinds 1 dag of 2, Smoorverliefd, Doris Day, Pa en 1 Nacht Alleen voor de muzikale soundtrack van meerdere generaties Nederlanders. Toen de band te maken kreeg met Beatles-taferelen verdween langzaam het plezier en besloten Henny en zijn muzikale bloedbroeder Ernst Jansz in 1984 een punt achter Doe Maar te zetten. Henny begon aan een nieuwe carrière achter de schermen en componeerde muziek voor talloze films, Sesamstraat en Klokhuis. 

Music Film Festival is een nieuw filmfestival – van 2 t/m 4 september in Tilburg – dat helemaal om muziek draait. Er zijn muziekdocumentaires te zien, speelfilms over muzikanten, talkshows en workshops, maar ook veel live muziek te horen. Voor het programma zie www.musicfilm.nl .